Eerste blad    Vorig blad    Blad 20 van 48 bladen Volgend blad    Laatste blad

             ↑                    ↑
B.L.F.E.J.C.K.G.P. von LIPPE BIESTERFELx  Juliana L.E.M.W. van ORANJE NASSAU 
                    └────────────────────┐
                     ┌──────────────────┴──────────────────┐
   Claus G.W.O.F.G. von AMSBERG   x │  Beatrix W.A. van ORANJE NASSAU  │
                    │ └─────────────────────────────────────┘
                    │                    
                   ┌─┼─┐
                   M M M
 
21
H.M. Beatrix Wilhelmina Armgard Doctoranda in de Rechten van ORANJE NASSAU ("Zij die gelukkig maakt", Prinses Glimlach), Koningin der Nederlanden (1980-), Prinses van Oranje Nassau, Prinses van Lippe Biesterfeld. Geboren op 31‑01‑1938 te Soestdijk, gedoopt (nh) op 12‑05‑1938 te Den Haag. Zij is gedoopt in de Jacobskerk door de hofpredikant Ds. W.L. Welter. Na terugkeer in Nederland, na de Tweede Wereldoorlog, bezoekt zij de "De Werkplaats" van Kees Boeke te Bilthoven, een vooruitstrevend experimenteel onderwijsinstituut met nadruk op vrije expressie. Door het vrije onderwijs loopt zij echter, met name in de exacte vakken, een achterstand op, die zij door hard werken op het Baarns Lyceum echter weer inhaald.
In 1961 behaalt zij haar doctoraalexamen Rechten in Leiden, daarna reist zij veel, waarbij zij o.m. Iran, Pakistan, Thailand, India, Filipijnen, de Ver. Staten, Japan en Canada bezoekt. Ook gaat ze naar Suriname.
Haar verloving en huwelijk met een duitse diplomaat en jonker roept veel reakties op.
Als staatshoofd is zij nauwgezet, met grote aandacht voor details.
Met haar zorgvuldige en doelmatige aanpak streeft zij naar een modern koningschap, met uitgesproken opvattingen en ideeën, maar met een -volgens haar eigen woorden- "klein rood lampje, dat in je hoofd blijft branden".
Sedert haar jeugd is zij een enthousiast paardrijdster, sport ze graag en veel (zeilen, zwemmen, skieën). Voorts is zij een verdienstelijk beeldhouwster en zoekt zij graag contact met kunstenaars (Bron: Van Ditzhuyzen, Oranje-Nassau, een biografisch woordenboek).
Dochter van Z.K.H. Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter von LIPPE BIESTERFELD (Benno) (zie 16) en Hare majesteit Juliana Louise Emma Maria Wilhelmina (Juultje) H.K.H. van ORANJE NASSAU (Jula) Dra (zie 17).
Ondertrouwd te Baarn. De verloving was op 28 juni 1965 te Utrecht. Gehuwd op 28-jarige leeftijd op 10‑03‑1966 te Amsterdam, gehuwd voor de kerk op 10‑03‑1966 te Amsterdam (Nieuwe Kerk) met Z.K.H. Claus George Willem Otto Frederik Geert von AMSBERG, 39 jaar oud (zie 20).
Uit dit huwelijk: 3 kinderen.


Eerste blad    Vorig blad    Blad 20 van 48 bladen Volgend blad    Laatste blad

Homepage | E-mail