Blad 1 van 48 bladen Volgend blad    Laatste blad

Persoonsbladen
 
                                  
                                        
┌─────────────────────────────────────┐
│  Claus G.W.O.F.G. von AMSBERG   │x   Beatrix W.A. van ORANJE NASSAU  
└─────────────────────────────────────┘│
                    │                    
                   ┌─┼─┐
                   M M M
 
20
Z.K.H. Claus George Willem Otto Frederik Geert von AMSBERG, Jonkheer van Amsberg, Prins der Nederlanden, geboren op 06‑09‑1926 te Dötzingen, overleden op 06‑10‑2002 te Amsterdam op 76-jarige leeftijd, begraven op 15‑10‑2002 te Delft. De prins stamt uit een Mecklenburgse familie, die sinds de negentiende eeuw tot de lage duitse adel behoort. Naast landbouwers, smeden en bakkers, bevinden zich ook predikanten onder zijn voorouders (Bron: Ned. Leeuw, febr./maart 1966).
In zijn jeugd woont hij o.m. in Tanganyika, waar zijn ouders zich hebben gevestigd. Daarna woont hij in Pommeren. In de oorlog vervult hij zijn militaire dienstplicht in o.a. Duitsland, Denemarken en Italie, maar de prins neemt niet aktief deel aan gevechtshandelingen.
Zijn verloving en huwelijk met Beatrix roept heftige reakties op, vanwege zijn Duitse nationaliteit, maar deze ebben gauw weg, om plaats te maken voor waardering. Hij is serieus en consciëntieus en maakt zich in korte tijd vertrouwd met de Nederlandse samenleving. Hij besteedt veel aandacht aan ontwikkelingssamenwerking en is o.m. inspecteur generaal.
Vanwege klachten van depressieve aard wordt de prins tweemaal behandeld (Bron: Van Ditzhuyzen, Oranje-Nassau, een biografisch woordenboek).

Ondertrouwd te Baarn. De verloving was op 28 juni 1965 te Utrecht. Gehuwd op 39-jarige leeftijd op 10‑03‑1966 te Amsterdam, gehuwd voor de kerk op 10‑03‑1966 te Amsterdam (Nieuwe Kerk) met H.M. Beatrix Wilhelmina Armgard Doctoranda in de Rechten van ORANJE NASSAU ("Zij die gelukkig maakt", Prinses Glimlach), 28 jaar oud (zie 21).
Uit dit huwelijk:


    Blad 1 van 48 bladen Volgend blad    Laatste blad

Homepage | E-mail